Tuesday, May 27, 2008

Etika Pemakaian.

Dua tiga hari ni hangat apabila Persatuan Kebangsaan Pelajar Islam Malaysia (PKPIM) mencadangkan agar penilaian semula dibuat terhadap pakaian pelajar perempuan disekolah..sebab menurut mereka seragam sekolah budak2 perempuan tu warna putih dan jarang.

Dari ape yg gua perhatikan memang betul pun ape yg PKPIM tu cakap..ada kebenarannya..dan itulah (baju jarang) diantara sebab2 berlakunya kes rogol dan sebagainya,kerana nafsu tak mengenal siapa.Kadang2 tu cikgu2 pun tergugat imannya.

Kalau tak silap gua,cadangan ini dibuat untuk pelajar perempuan Islam sahaja.Isu ini dikeluarkan bukan kerana mahu menyalahkan pelajar itu,tetapi ia merupakan salah satu cara pencegahan (sad zarai'ik) dalam Islam supaya pelajar2 perempuan tak terdedah kepada ancaman2 luar akibat dari pakaian yg jarang.

Islam juga menuntut supaya perempuan menuntut aurat dengan sempurna..tak kira anda pelajar sekolah ataupun apa saja pekerjaan anda.

Gua rase Kementerian Pelajaran dan pihak kerajaan patut pertimbangkan dan menilai cadangan yg dibuat oleh PKPIM ni kerana ia penting untuk semua dan untuk status Negara Islam.

"BERKATALAH BENAR WALAUPUN PAHIT"

2 comments:

hakimah said...

silA lAwati blOg sayA..tErimA kAsih..^_^

Anonymous said...

i have my own blog..!!;)